vsg team 1

VSG разработва и поддържа продукт за мениджмънт и анализ на кредитно портфолио, който в момента се използва в над 200 банки и други финансови институции в Съединените щати. Ежедневно над 8000 банкови служители използват активно продукта, за да вземат най-оптимални решения за кредитиране.

Идеята за продукта възниква още в далечната 2005 година, а от 2011 започва и нейното реализиране в България. След дълги години работа и подобряване, през 2017 година VSG сключва партньорство с една от най-големите финансови технологични компании в Щатите, която започва да предлага продукта като част от своето портфолио. Това стратегическо сътрудничество се базира не само на уникалността на продукта, но и на близките ценности и приликите във фирмената култура на двете компании. Заради разнообразието от функционалности и добрите технологии, на които е базиран, в момента продуктът е избран за водещ за цялата корпорация в направлението LoanOrigination, като клиентите и потребителите, които го използват, непрекъснато се увеличават.

Разработваме аналитичен софтуер като държим да бъде ефективен и бърз. Екипът ни работи с утвърдени технологии. Може да кажем, че бързо следваме актуалните тенденции на пазара. При технологични решения избираме технологии с версии за дългосрочна поддръжка. За back end частта на продукта от скоро мигрирахме към последна версия на .NET платформата за изграждане на уеб и десктоп приложения (.NET 6). Във front end частта, избрахме React с Redux и Typescript. Имаме голяма и сложна база данни като работим с последната публична версия на T-SQL.

Изключително много държим на сигурността, защото на нас разчитат много финансови институции. Имаме близо 100 интеграции, които улесняват служителите на банките и клиентите им ежедневно. Решението, което предлагаме е всички те да бъдат събрани на едно място като функционалности и да работят ефикасно. Тук от голяма помощ са технологии като Kubernetes и Docker.

Fintech индустрията е изключително динамична, а банките и другите финансови институции, традиционно смятани за по-консервативни, са принудени много бързо да се дигитализират, за да отговорят на изискванията на съвременния свят. За разработчиците предизвикателството е още по-сериозно – от една страна да предоставят бързо нови, работещи и лесни за използване функционалности и приложения, а от друга да се съобразят с всички изисквания на един изключително силно и строго регулиран сектор от икономиката. Трябва да решаваме задачи, свързани със сигурност, SOC 2 complience, различни федерални и местни регулации, за да може продуктът ни да се използва от множество институции в различни щати.

Да работиш по продукт, който е live, предоставя уникални възможности и предизвикателства. Едновременно се разработват нови функционалности, подобряват се стари, поправят се бъгове и се решават production проблеми. Продуктът е сложен и комплексен, което дава възможност на работещите по него да натрупат разнообразни знания и умения и да се развият като експерти в своята област. Те могат да преминат през всеки един етап от Software Development Life Cycle (SDLC) на един реално работещ продукт. Изключително мотивиращо за нас е да виждаме резултата от работата си – това, което вчера сме написали и създали, днес работи и се използва от хиляди хора, като им помага да са по-добри в работата си. Това разбира се означава, че грешките, които сме допуснали, се връщат като бумеранг при нас и ни помагат да се учим и да ставаме по-добри.

Ние се стремим непрекъснато да подобряваме процесите си, да подобряваме технологиите си и да автоматизираме, като крайната ни цел и стратегия е да имаме безкраен цикъл на продукта (endless lifecycle of product). Стратегията е дългосрочна и екипът е преминавал през големи миграции и истинска вихрушка от надграждане и промяна на технологии, като в момента стремежът ни е да “раздробим” този голям и комплексен продукт на по-малки независими единици, които лесно да се интегрират чрез API.

Тъй като продуктът непрекъснато расте и се развива, с него расте и нашият екип. Разбираме добре, че продуктът е комплексен и сложен, това го прави предизвикателен, особено за нови колеги, които тепърва се докосват до него. Изградили сме плавен процес за навлизане както от опитни специалисти, така и от млади хора с малко или без опит. Инвестираме в хората ни в дългосрочен план като им предоставяме възможности за развитие и ясна кариерна пътека, за нас е изключително важно да привличаме и създаваме експерти.

Светът може да е създаден за ден, но нашият продукт отнема време и хората, които продължават да го градят, са отборни играчи с много готино чувство за хумор. Виждаш ли се като част от нашия отбор? Свържи се с нас за разговор или смело кандидатствай за отворените ни позиции.

VSG Team