Наталия Лемищенко, Lead Database Developer във VSG

Запознайте се с Наталия Лемищенко, която е програмист от 18 години и в момента заема позиция Lead Database Developer във VSG Bulgaria. Наталия е родом от Украйна и от 4 години е част от екипа на VSG Bulgaria – продуктова софтуерна компания, която разработва съвременни решения за управление на корпоративно кредитиране, портфолио мениджмънт, асесмънт на риска и цялостна организация на кредитния процес.

Разкажете ни за Вашето образование.
Имам висше образование по специалността „Компютърни и интелектуални системи и мрежи“, инженер-системотехник от Запорожкия национален технически университет. 

Как се насочихте към ИТ сферата? Има ли човек, който има принос за този Ваш избор и с какви аргументи Ви спечели?
Дори не съм си и мислила, че един ден ще стана програмист. Винаги ми е било интересно „желязото“, т.е. хардуера и самото оборудване. Като малка все нещо запоявах, на 10 години сглобих първата си портативна радиостанция. С приятелката ми нямахме телефони вкъщи, така че си общувахме по радиостанцията. В университета се записах в точно тази специалност, за да се науча да сглобявам и ремонтирам компютри.

Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
Започнах първата си работа още в университета. Работех в интернет магазин, където сглобявах компютри. Тогава компютрите се поръчваха на части – отделно дънна платка, видео карта, кутия и всичко друго необходимо. Работата ми беше да сглобя всичко, да проверя съвместимостта на отделните части, да тествам дали работи и да подбера необходимия захранващ блок. Много обичах работата си, въпреки че бях единственото момиче. Тогава сред студентите се разказваше шега за момичетата в ИТ специалностите – че и най-големите красавици не получават толкова внимание, колкото единствено момиче в голяма ИТ компания. Е, от моя опит мога да ви кажа, че това изобщо не беше вярно. В ИТ компаниите момичетата, които наистина си разбираха от работата и работеха по специалността, не се възприемаха като момичета. За момчетата те бяха просто още един колега.

Как започнахте в ИТ сферата? На каква позиция и какво си спомняте от този период?
Започнах работа в ИТ отдела на един от големите заводи, но системният администратор гледаше с доста лошо око на момиче с поялник в ръцете, а когато ме видя да държа бормашина, защото трябваше да се пробиват стени и да се прекарват мрежови кабели, директно ми каза – „Абе я да отиваш ти при програмистите“. Трябва да отбележа, че по онова време на програмирането се гледаше повече като на „женска“ специалност, работа на бюро, докато момчетата се насочваха повече към хардуерните специалности. И въпреки че много момичета записваха и завършваха програмиране, единици бяха тези, които реално после работеха по специалността. Тъй като разбрах, че началникът няма да ми даде възможност за кариерно развитие в тази „мъжка“ професия, а езици за програмиране все пак бяхме учили поне малко в университета и имах базови знания, реших да започна сама да уча програмиране. И за моя изненада ми се получи доста добре, дори ми хареса. Започнах да работя с бази данни в Оракъл. По-късно в една от кампаниите, за които работех, разработихме базата данни на Амазон по времето, когато те все още бяха компания, която продава книги. Кой би могъл да предположи тогава в какъв гигант ще се превърнат?

В момента каква е Вашата роля в компанията, в която работите? Как бихте обяснили с няколко изречения на човек извън Вашата сфера в какво се състои работата Ви?
Работя във VSG Bulgaria от почти 4 години, компанията ми съдейства за документите за работа и пребиваване в България. В момента съм Lead Data Base Developer. Това е едновремнно и програмист, и администратор, и архитект на бази данни. Базата данни е сърцето на всеки един проект. От структурата на данните зависи дали проектът ще може да се развива и колко просто или сложно ще бъде да се правят приложения за него и да се развива логиката за обработката на данните. 

Лично за Вас какво е най-мотивиращо и интересно в работата Ви?
За мен е много важно да бъда полезна. Когато мога да правя това, което другите не могат или им е трудно, разбирам, че съм нужна, че ме ценят. Човек трябва да носи полза на хората и организацията. Е, разбира се, и заплатата е важна. В ИТ сферата заплатите са високи, а за добрите специалисти – още по-високи. Аз имам голямо семейство и това, че работата която обичам ми носи и висок доход, определено много ми помага.  

Кои са Вашите ролеви модели, хората от които се учите?
Аз навярно имам нестандартно отношение към учителите. В живота ми имаше малко примери за подражание, но за сметка на това имаше много антипримери, хора, на които категорично не исках да приличам. Един такъв антипример е моята майка. Аз практически се опитвах във всяко едно нещо да бъда нейна противоположност. Тя е много консервативна и цял живот е работила в едно предприятие, въпреки че е имала известен кариерен ръст. Аз, напротив, винаги съм се стремяла да търся нещо ново, да научавам нови технологии, да внедрявам различни неща на работното си място. Майка ми цял живот е живяла само в един град. Аз работих в различни градове, а сега дори работя в друга държава. Мама винаги е разделяла работата на женска и мъжка, а аз винаги съм се старала да мога да правя всичко сама и да не чакам кога мъжете ще свършат нещо. 

Кое е най-голямото предизвикателство да си жена в ИТ компания?
Най-трудно е, когато започваш работа в нова компания. За съжаление все още на жените гледат с предубеждение и се случва в началото дори заплащането да е по-ниско. Но аз винаги съм успявала бързо да се докажа и да променя мнението на околните за себе си.

Едно от клишетата е, че ИТ индустрията е за мъже. Вие как се чувствате сред колегите си?
Аз от малка съм израснала сред момчета, така че се чувствам напълно комфортно. Освен това все повече жени се насочват към професията и определено се забелязва пречупване на това предубеждение.  В нашата фирма съотношението на жени и мъже е доста добро, все повече млади момичета работят при нас както като Developer-и, така и като QA-и. 

Кои са най-големите клишета, които сте чували за жените в ИТ индустрията?
Най-разпространеното е, че жените започват работа в ИТ сферата, за да се омъжат. Аз от своя страна се омъжих още в университета и когато започнах работа, вече имах 3 деца, така че никога не съм изпитвала това клише на свой гръб. 

Какви са Вашите интереси, как релаксирате и какво обичате да правите в свободното си време?
Обичам да прекарвам време с децата и внуците си, да пътувам с тях на море или на планина. Много обичам Стаите на загадките, детективски сериали и филми. От компютърните игри харесвам най-много стратегиите и куестовете. 

Ако можете да се обърнете към момичета, които сега решават накъде да се развие професионалният им път, какво бихте им казали – защо да изберат ИТ сферата?
В ИТ сферата е изключително важен аналитичният начин на мислене. Ако нямаш такъв, по-добре е изобщо да не се насочваш към тази професия. Тъй като в сферата все още работят повече мъже, с тях трябва да си или наравно, или изобщо няма да успееш да се впишеш. Няма как да се научиш да работиш в ИТ сферата, ако нямаш аналитично мислене и умения за планиране. Стремежът да попаднеш във високоплатена сфера, без да имаш тези умения, може да ти струва много години напразни усилия, дори да повлияе негативно на цялата ти кариера. ИТ трябва да се разбира и обича впрочем както всяка друга специалност или работа. От трите ми дъщери двете по-малки работят в ИТ сферата, а най-голямата, която има съвсем различен начин на мислене, изобщо не се насочи към тази професия, тя стана готвач.